Flyktingarna lovordar Pargas för det bemötande de fått. De är tacksamma för att ha fått lämna krigets Syrien och hoppas nu att andra kommuner ska ta exempel av Pargas.
På plats vid familjehuset Ankaret i Pargas är en salig blandning av barnfamiljer och pensionärer. Ljudnivån är hög och det verkar inte råda brist på samtalsämnen när familjerna från Syrien och Pargasborna lär känna varandra. De vuxna samtalar ännu med hjälp av tolk medan barnens lek verkar fungera utmärkt utan ett gemensamt språk.
Pargasborna får beröm
Flyktingshandledare Gudrun Degerth tycker att flyktingarna fått ett fint bemötande av Pargasborna.
flyktingshandledare gudrun degerth
Bild: Yle/Johanna Ventus
Det var i december de fyra familjerna från Syrien anlände till Pargas och enligt flyktingshandledare Gudrun Degerth har det minst sagt varit fullt upp. Det har blivit flera besök till polis och magistrat för att ordna med sjukförsäkringsintyg och pass och nu efter nyår blev det dags för skolstart för barnen. Degerth tycker ändå att allt gått över förväntan och passar på att ge en guldstjärna till Pargasborna.
- Jag vill lyfta fram hur vänliga och hjälpsamma Pargasborna har varit. Bemötandet har verkligen varit fint, säger Degerth som fått mänger av donationer av allt från leksaker och kläder till möbler och inredning.
Nu efter årsskiftet väntar en grundkurs i finska för de vuxna samtidigt som arbetet med att integrera flyktingarna i samhället fortsätter. Knytkalaset vid Ankaret där familjerna från Syrien bättre fick lära känna de personer som ställt upp som stödfamiljer är ett exempel på hur man jobbar med integration. Pargasborna Camilla och Jonatan Reuter var på plats vid Ankaret tillsammans med sina två döttrar och de hoppades lära känna många nya vänner.
Jonatan och Camilla Reuter hoppas att både de och dottern Selma ska få många nya vänner.
Selma, Jonatan och Camilla Reuter
Bild: Yle/Johanna Ventus
- Det känns bra att kunna fungera som ett stöd men det ger också en själv mycket att man får lära sig om en ny kultur säger, säger Camilla om varför de valde att ställa upp som stödfamilj.
- Jag hoppas barnen får lära sig om andra kulturer och att de får träffa nya vänner, säger Jonatan.
Tacksamheten stor
Också trebarnsfamiljen Al Sahili hoppas knyta nya vänskapsband i Pargas. Redan nu har bemötandet varit över förväntan berättar Zamzam som är mamman i familjen.
- Pargas är en mycket vacker stad och alla människor har varit så vänliga. Vi är mycket tacksamma över att ha fått komma hit och hur vi blivit bemötta, säger Zamzam.
Hennes man Osama fortsätter.
- Tack Finland och tack alla som jobbat för att vi skulle få komma hit. Det betyder mycket för oss att vi fått lämna kriget och komma hit till ett land där det är fred. Se bara på våra barn, de har sakta men säkert börjat le igen, säger Osama och lägger armen om sonen Mohamad.
Zamzam Al Sahili tillsammans med sonen Mohamad.
Zamzam Al Sahili med sin son Mohamad
Bild: Yle/Johanna Ventus
- I juni 2014 sa Pargas stadsfullmäktige ja till att ta emot kvotflyktingar från Syrien.
- 20 flyktingar från Syrien anlände till Pargas i december. Av dem är nio vuxna och elva barn.
- Också Åbo, S:t Karins och Reso har tagit emot flyktingar från Syrien.
- I Kimitoön pågår som bäst diskussion om kommunen ska ta emot flyktingar eller inte.
- I Pargas fungerar Gudrun Degert som flyktingshandledare. De som kan tänka sig att bli stödpersoner och vänfamiljer kan kontakta henne på 0404885950
Osama som är snickare hoppas hitta jobb inom samma bransch. Han ser fram emot att få arbete med finskt trä och berättar att han redan som barn fick höra om fina träslag som finns i Finland. För barnen Mohamad, Maria och Wurud betyder det mycket att nu efter årsskiftet fått börja gå i skola igen. I Syrien har det under de senaste åren varit för farligt för barnen att gå till skolan.
- Jag tycker mycket om att gå i skola, säger Maria. Hon har redan hunnit lära sig lite finska och när hon får frågan hur gammal hon är svarar hon klart och tydligt kaksitoista.
Hoppas andra ska ta exempel av Pargas
Samtidigt som flyktingarna i Pargas lär känna sin nya hemstad pågår diskussioner i Kimitoön om man där också ska ta emot kvotflyktingar. I diskussionen har argument om långa avstånd och att orten är för liten för att flyktingarna ska trivas lyfts fram. Familjen Al Sahili trivs visserligen bra i Pargas men flykten från Syrien handlade inte om trivsel utan om överlevnad. Även om de är tacksamma att de nu är i trygghet är oron stor för vänner och familj som är kvar i Syrien.
- Vi är mycket oroliga för dem alla och de är i stor fara, säger Zamzam.
Deras högsta önskan är nu att en gång kunna återförenas med sina släktingar.
- Vi hoppas att andra ska ta exempel av Pargas. Vi har blivit mottagna med öppna armar och jag är så tacksam för att min familj är i säkerhet. Jag hoppas nu att också andra ska få samma möjlighet, säger Osama.
Intervjun med familjen Al Sahili gjordes med hjälp tolken Zaya Kais från Turun Seudun Tulkkikeskus.
Läs också:
Den första december anländer flyktingarna till Pargas
Pargas säger ja till flyktingar
Goda förutsättningar för flyktingar i Pargas