Förra veckan fick Pargas en vädjan från Närings-, trafik- och miljöcentralen om att ta emot kvotflyktingar från krisdrabbade Syrien. Bland politikerna går åsikterna isär om vad Pargas ska svara.
Hittills har fem kommuner i Åboland förbundit sig till att ta emot syriska kvotflyktingar i år. Reso och S:t Karins tar emot två familjer medan Åbo, Lundo och Nådendal tar emot en familj var. NTM-centralen skickade förra veckan brev till Pargas med en vädjan om att också Pargas efter flera års paus igen ska ta emot kvotflyktingar. NTM-centralen föreslår att Pargas ska ta emot 4-5 familjer. Tar staden emot minst 20 kvotflyktingar har de rätt att få ett tilläggsstöd på 20 000 euro men då måste beslutet fattas under 2014.
I Pargas håller som bäst en arbetsgrupp på att utreda om kommunen kan ta emot flyktingar och i årets budget finns 5000 euro reserverade för den här utredningen som väntas vara klar under sommaren. Enligt stadsdirektör Folke Öhman betyder det här att Pargas i början av hösten kan fatta beslut i flyktingfrågan.
Åsikterna går isär bland politikerna
När utredningen är klar är det politikerna som ska fatta ett beslut och Yle Åboland ringde därför runt till alla fullmäktigegruppernas ordförande för att höra vad de tycker.
Rundringningen visar att de flesta partier ställer sig positiva till att också Pargas ska ta emot flyktingar. Svenska folkpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och Centern säger sig i princip vara redo att svara ja på NTM-centralens förfrågan men betonar att det först måste göras en ordentlig utredning så man på bästa sätt kan ta emot flyktingarna.
- Som parti har vi ställt oss positiva till att ta emot flyktingar. Själv tycker jag att det skulle vara bra med ett samarbete med grannkommunerna. Kunskap och expertis behövs och det är det som i år ska utredas, säger Vänsterförbundets Nina Söderlund.
- Om det är fråga om en familj kan det säkert gå att ordna men är det fråga om större grupper kommer kommunens resurser emot. Vi måste till exempel veta hur vi ska ordna boende åt alla innan tar ett beslut i frågan, säger Centrens Janne Ahonen.
- Vi ska nog ta emot flyktingar men först måste det göras en plan för hur vi kan ta emot dem. Det måste planeras ordentligt, säger Kyösti Kurvinen (SDP)
- Det går alltid långsamt när byråkratins kvarnar mal men å andra sidan är det bättre att vara ordentlig förberedda och än att göra något förhastat. Det betyder inte att man är negativt inställda till att ta emot flyktingar, säger Andreas Johansson (SFP)
Mest negativa till att ta emot flyktingar ställde sig Sannfinländarna och Samlingspartiet. Enligt Sannfinländarnas Kai Nurro är det inte möjligt att ta emot flyktingar innan man löst frågor som till exempel vilket språk de ska lära sig och vad tolktjänster kommer att kosta. Samlingspartiets Petri Abrahamsson betonar att Pargas först måste lösa sina egna bekymmer.
- Kanske om tiderna var bättre men vi har ansvar för de som bor i Pargas och måste tänka på dem, säger Abrahamsson.
De gröna har länge arbetet för att Pargas ska ta emot flyktingar och enligt partiets Cornelius Colliander borde Pargas självklart svara ja på NTM-centralens vädjan.
- Det har utretts och utretts. Det är klart man måste förbereda sig men jag tycker det skulle vara dags att ta ett beslut. Det här är en fråga som inte går att jämföra med andra kommunala problem. En kommun är inte bara till för att sköta sina lagstadgade uppgifter. Nu har vi chansen att göra något alla skulle må bra av. Vi har nog med negativa nyheter. Det här skulle stärka vår kommuns självkänsla och identitet.
Läs också:
Syriska kvotflyktingar till Pargas?
Kommuner är osäkra om de har råd att ta emot fler flyktingar
Pargas tar sig an kvotflyktingfrågan
Egentliga Finland tar knappt emot några kvotflyktingar