I Dalsbruk ordnades häromkvällen ett talko för att få bort ett buskage parkslide. Växten, som också kallas för japansk tatar, har djupa rötter och kan om det vill sig växa till en stor djungelliknande buske där inget annat trivs.
- Här kunde istället växa en strandäng med hundra olika växtarter, förklarar Panu Kunttu och pekar på en flere meter bred strandremsa i närheten av Folkhälsans simstrand i Dalsbruk. Han är bekymrad över hur Kimitoöns flora utarmas då främmande arter tillåts ta över.
Den populära vresrosen
Till exempel vresrosen, som egentligen hör hemma i nordöstra Asien, är populär i många allmänna parker. I Dalsbruk har kommunen i tiderna planterat vresros på flere ställen och i dag finns det buskage med ljusröda blommor och röda nypon lite varstans.
Enligt kommunens trädgårdsmästare uppskattar invånarna vresrosen eftersom den blommar länge och är dekorativ också på hösten då de röda nyponen lyser upp.
För andra växter är vresrosen ändå ett problem eftersom den lätt tar över helt och hållet. Och enligt Dalsbrukbon och biologen Panu Kunttu, har vresrosen lyckats sprida sig ända till yttre skärgården där den nu invaderar strandängarna.
- Frön från buskar längs med stränderna sprids med vattenströmmarna och når på så sätt öar längre bort, förklarar Kunttu. Kommunen borde föregå med gott exempel och inte plantera arter som kan skada den naturliga floran.
Kommunen försöker plantera rätt
Vid Kimitoöns kommun är det planeringsingenjör Frida Vuorio som ansvarar för kommunens grönområden och enligt henne är det ungefär tio år sedan kommunen senast planterade vresrosor i Dalsbruk.
- I dag tänker vi mera ekologiskt då vi väljer växter. Utanför det nya kommunkansliet i Kimito har en häck med vresrosor tagits ner och kommer att ersättas av dvärgspirea.
Huruvida vresrosorna i Dalsbruk borde utrotas för att förhindra att rosen sprider sig i skärgården är en fråga som eventuellt kan beaktas i samband med Dalsbruks detaljplan, säger Vuorio.