Svängarna kring etablerandet av vindkraftverk på Kimitoön har varit många. Under de fyra år som gått har kraftverkens vara eller icke vara debatterats flitigt. Här vad som hänt hittills:
År 2010 börjar vindkraft diskuteras i Kimitoöns kommun i samband med kommunens projekt Kimitoön självförsörjande på energi. Projektet pågår åren 2010-2012 och utmynnar bland annat i en kartläggning av kommunens vindkraftspotential. Projektet leds av Annalena Sjöblom som då också representerade Svenska folkpartiet i kommunfullmäktige.
Områdena som undersöks anvisas av Kimitoöns kommun och bygger på Finlands vindatlas. Utredningen visar att Nordanå-Lövböle är det intressantaste området med tanke på vindkraftverk. I utredningen utgår man från ett minimiavstånd på 500 meter mellan hus och kraftverk. Utredningen görs av Hafmex Wind.
Under åren 2010-2011 träffas markägare och vindkraftsoperatörer. De får hjälp av projektet Kimitoön självförsörjande på energi, för att komma överens om arrendekontrakt.
Det visar sig att många vindkraftsoperatörer är intresserade av att bygga kraftverk på Kimitoön. Tiotals kraftverk planeras på olika håll.
Plattformen har nått halvvägs längs med vindmöllan i Sundom.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen
Svårt att komma överens om riktlinjer
I juni 2011 ordnas det första mötet om vindkraft för allmänheten. I mötet deltar ett hundratal personer. Mötet är välbesökt. Oro för hur ljudmiljön påverkas, var nya vägar ska dras och hur människors möjligheter att påverka planläggningsprocessen beaktas, ventileras.
I oktober 2011 ordnas ett nytt möte för allmänheten. Avståndet på 500 meter mellan kraftverk och hus kritiseras. Meningen är att Kimitoöns kommunfullmäktige ännu före jul ska fatta beslut om vilka principer som ska styra kraftverksbyggande i kommunen.
Tekniska nämnden behandlar Kimitoöns principbeslut om vindkraft men ändrar minimiavståndet mellan kraftverk och hus till 1 km i stället för 500 meter.
I november 2011 står det klart att en del av kommunens förtroendevalda själva har stora intressen gällande vindkraft. Bland annat dåvarande ordförande för kommunstyrelsen, Mårten Nurmio (SFP), en av Kimitoöns största markägare, är intresserad av att hyra mark åt vindkraftsoperatörer i Stusnäs och Gräsböle.
Kimitoöns kommunstyrelse remitterar principbeslutet som tekniska nämnden ändrat för ny beredning. En av ledamöterna har varit jävig och därför kan man inte godkänna nämndens beslut.
Vindkraftverk
Bild: Yle/Mikaela Wikström
Det står också klart att ett avstånd på 1 km begränsar byggandet av vindkraftverk så till den grad att inga kraftverk skulle kunna byggas i Stusnäs, Kasnäs, Misskärr eller Gräsböle. I Nordanå-Lövböle skulle 10-12 kraftverk kunna byggas.
Jävskap bland förtroendevalda anses nu omöjliggöra en helhetsplan för ön och principbeslutet läggs på is.
Informationsmöten avlöser varandra
I mars 2012 besluter Kimitoöns kommunfullmäktige om allmänna riktlinjer för vindkraft på Kimitoön. Riktlinjerna tar inte ställning till avståndet mellan kraftverk och hus.
I mars 2013 ordnas ett stormöte i Wrethalla. Tanken är att öppet diskutera för- och nackdelar med vindkraft. Många kritiska röster höjs.
I april ordnas, på initiativ av vindkraftsoperatörerna, ett nytt möte om vindkraft. I det här skedet är ännu vindparker i Nordanå-Lövböle, Olofsgård, Misskärr, Gräsböle, Stusäs och Kasnäs aktuella. Aktuella vindparker på Kimitoön
- Nordanå-Lövböle vindkraftspark, 29 turbiner (Egentliga Finlands Energi)
- Olofsgårds vindkraftspark, 9 turbiner (Konstsamfundet)
- Misskärr, 9 turbiner (Taaleritehdas)
- Gräsböle, 4 turbiner (Lounaisvoima)
- Stusnäs, 3 turbiner (Saba Wind)
I september 2013 ordnas vindkraftsdebatt i Dalsbruk. Tillfället är välbesökt. Kritiska röster gällande vindkraft och subventioneringar höjs.
I november 2013 läggs alla planer på is eftersom nya direktiv om bullermodereringar är på kommande från Miljöministeriet.
Nya bullermodelleringar
I februari 2014 publiceras Miljöministeriets direktiv för bullermodelleringar. Företagen Egentliga Finlands Energi och Lounaisvoima gör om bullermodereringarna för Gräsböle och Nordanå-Lövböle.
I september 2014 behandlas den första vindkraftsparken, Gräsböle vindpark med fyra turbiner, i Kimitoöns kommunfullmäktige. Planen godkänns inte utan skickas tillbaka till tekniska nämnden för ny beredning. En knapp majoritet av ledamöterna vill att avståndet mellan hus och kraftverk ska vara minst 1500 meter.
Under hösten 2014 jobbar en arbetsgrupp med representanter från olika ministerier på att ta fram regler för hur mycket ljud vindkraftverk får förorsaka. Enligt de riktlinjer som finns i dag får ljudet från vindkraftverk inte överskrida 45 decibel dagtid och 40 decibel nattetid vid fast bosättning, och 40 respektive 35 decibel vid deltidsbosättning.
Gränsvärdena är ändå inte bindande och därför behövs en bestämmelse där bullergränserna en gång för alla slås fast. Enligt det nya förslaget gäller samma gränsvärden både för fast bosättning och fritidshus - 45 decibel dagtid och 40 decibel nattetid. Förslaget är nu på remissrunda i bland annat kommunerna.
Vindmölla i Vasa
Bild: Jonna Nupponen/YLE
Var är man nu?
På tisdag (8.12) behandlas Nordanå-Lövböle vindkraftspark. I planen ingår 29 kraftverk med eleffekt på 2,3-4 MW per kraftverk. Den planerade parken är 1 634 hektar stor och ligger ungefär 10 km sydväst om Kimito centrum. Kraftverkens navhöjd är cirka 149 meter.
Planen har kritiserats för att utgå från att kraftverken körs med lägre hastighet nattetid - detta för att inte överskrida strategiska decibelnivåer. Den har också kritiserats för att omfatta ett alltför litet område. Närings- trafik och miljöcentralen anser att området borde vara så stort att det omfattar alla områden där ljudet från vindkraftverken innebär begränsningar gällande byggande.
När planen diskuterades i kommunstyrelsen den 26 november ansåg en del förtroendevalda att man borde invänta fullmäktiges behandling av det invånarinitiativ om ett minimiavstånd på 1500 meter mellan kraftverk och hus som samlat 247 namn under hösten.
En del av styrelsen ansåg också att kommunen borde invänta att Social- och hälsovårdsministeriets nya förordning om inomhusbuller träder i kraft. Man ansåg också att några av kraftverken ligger för nära havsörnsbon.
Bland annat Veronica Heikkilä, som i kommunstyrelsen representerar Socialdemokraterna men också leder kommunens projekt Smarta Kimitoön (fortsättning på Kimitoön självförsörjande på energi), anser att planen borde förkastas.
De röstberättigade Kimitoöbor som skrivit under initiativet vill att samma miniavstånd som ska tillämpas i Gräsböle också tillämpas på andra håll i kommunen.
Om Nordanå-Lövböle vindpark med 29 turbiner byggs kommer den att vara störst i Sydvästra Finland. Femtiofyra markägare har tecknat arrendeavtal med vindkraftsoperatören. Enskilda markägares årliga arrendeinkomster rör sig om tiotusentals euro.
Läs också: Nordanå-Lövbole vindkraftspark godkändes
Veronica Heikkiläs partibeteckning korrigerad från FS till SDP kl 11:58