Lamporna i festsalen är släckta och det ligger en spänd förväntan i luften. Det är trångt och svettigt, för det är julfest i skolan.
Varje elev fick ha med sig högst två familjemedlemmar. Men många familjer har struntat i den regeln.
Nu sitter yngre och äldre syskon och upptar sittplatser och följden blir att alla i publiken inte får plats. Några mor- och farföräldrar tvingas stå genom hela festen trots att rektorn uppmanar extra familjemedlemmar att ge sin plats till dem som har rätt till den.
Ja, så här går det till nuförtiden på många julfester.
Frågan är: hur blev det så och vad kan man göra?
Bekant fenomen i dagis och skolor
Susanna Blåberg är föreståndare för två daghem i Pargas och känner igen situationen från de dagis hon jobbar på. Många familjer vill ta med alla sina barn och kanske också någon från den äldre generationen på julfest.
- Visst stöter vi på det här varje år. Ofta är det äldre barn som vill komma med och se lillasyster eller lillebror uppträda, säger Blåberg.
Föräldrar ifrågasätter
Trots att daghem och skolor kan ha ont om utrymme i festsalen nonchalerar alltså vissa föräldrar reglerna då de tycker att man inte kan begränsa vem som får komma på fest.
En orsak till att regler inte hålls är att en del föräldrar har svårt att få barnvakt. Föräldrarna kommer enklare undan genom att ta med yngre syskon på julfesten.
- Så kan det förstås vara och inte står vi ju i dörren och vaktar. De som tar med syskon kommer förstås in även om det blir väldigt trångt, säger Blåberg.
"Fräckt mot barnen"
Daghemmens och skolornas julfestregler kan göra vissa föräldrar mycket upprörda, uppger lärare som vi har talat med. Vissa föräldrar hör av sig och undrar om skolan eller dagiset plötsligt har blivit barnfientligt i juletid?
Men nej, det handlar inte om det. Susanna Blåberg ser saken ur barnets perspektiv.
- Man kan tänka som så att det yngre syskonet också blir stort en dag och då får det ha sin egen julfest. De små kan nog vänta. Ibland är det viktigt för barnet som uppträder att "mamma och pappa är här bara för min skull", säger Blåberg.
Det kan också handla om att skolan eller dagiset har ansvar för säkerheten och därför måste begränsa antalet gäster.
Skrikande småbarn
Förutom att det kan bli trångt i salen med alla extra gäster kan vilda småsyskon också störa julfestpubliken.
- Ibland gråter och skriker de mindre syskonen och förstör hela föreställningen. Det är varken roligt för syskonen som uppträder eller för de andra i publiken om ingen hör sånger och repliker som barnen har tränat in i veckor, säger Blåberg.
Hur mycket spring mellan bänkraderna kan man då acceptera?
- Där måste föräldern helt enkelt se till att det inte blir så mycket skrik och spring. Vissa föräldrar klarar det väldigt bra, andra mindre bra, säger Blåberg.
Trots att konflikter kan uppstå tycker Susanna Blåberg att arrangemangen kring julfesterna för det mesta ändå löper bra. Hon påpekar att skolor och daghem ibland ordnar jul- eller vårfest utomhus och då kan många fler sitta i publiken. Ibland ordnar man också öppen generalrepetition av julfestprogrammet och det brukar vara populärt bland mor- och farföräldrar.
Vissa skolor löser utrymmesproblemet genom att dela ut två biljetter till varje elev. Den som vill komma på julfest måste ha en biljett.
- Men julfesterna är i allmänhet väldigt uppskattade, trots att det kan vara mycket trångt. Föräldrar till äldre barn brukar säga att de längtar efter tiden då de hade barn på dagis, så härliga är julfesterna, säger Blåberg.
Svara gärna på vår fråga eller berätta vad du själv tycker!
Vem ska få gå på barnets julfest?