Kimitoöns kommun hoppas bland annat att fler män vill jobba inom den kommunala dagvården i framtiden.
En arbetsgrupp tillsattes tidigare i höst för att kartlägga jämställdhetsfrågor och efter fyra möten börjar man ha en rätt klar uppfattning om vilka frågor kommunen bör jobba med i framtiden.
Jämställdhetsarbetet görs på uppmaning av Kommunförbundet som i ett cirkulär till kommunerna tidigare i år konstaterar att Europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män på både lokal och regional nivå är ett viktigt dokument. Kommunförbundet vill att kommunerna antar deklarationen och omsätter den i praktiken.
Den europeiska deklarationen om jämställdhet
Bild: Yle/Roger Källman
Jämställdhetsdeklarationen tar fasta på kommunernas demokratiska ansvar och beslutsfattande, rollen som arbetsgivare, arbetet med könsrelaterat våld, hållbar utveckling och främjande av likabehandling.
Kimitoön får medelbra vitsord
Ordförande för arbetsgruppen är kommunens arbetarskyddschef Ulla Rahkonen. Hon ger skolvitsordet 7-8 till Kimitoöns kommun då det gäller jämställdhet mellan könen. - Ulla Rahkonen (arbetsgivarrepresentant)
- Linus Guseff (ungdomsparlamentets representant)
- Johanna Jansson (omsorgsnämndens representant)
- Birgitta Parikka (tekniska nämndens representant)
- Janni Lindholm (bildningsnämndens representant)
- Hanna Backman (politikernas representant)
- Det finns sektorer med snäv könsfördelning inom kommunen men över lag ser det ut som i de flesta andra kommuner, förklarar Rahkonen.
Till exempel inom barndagvården jobbar det för tillfället inte en enda man. Också i kommunens skolor och inom omsorgen jobbar det mest kvinnor. Faktum är att fyra av fem anställda i kommunen är kvinnor.
Är det här ett problem?
- Jag har inte sett det som ett problem, säger Rahkonen. Det är så som det är kommunalt. Dagvård, omsorg och bildning är kvinnliga branscher. Vill man ha något annat så måste systemet ändras och man måste se till att utbilda män som passar för tjänsterna.
Fler män inom dagvården
Med tanke på barn inom dagvård och skola är det viktigt med rollmodeller av båda könen. Därför kommer man inom arbetsgruppen nu att fundera lite extra på hur fler män kunde lockas att söka jobb inom dagvård och skola på ön.
Också för arbetsgemenskapens skull är det bra att det finns både män och kvinnor på jobbet, säger Rahkonen.
Jämnt inom kommunledningen
Om det på gräsrotsnivå jobbar mest kvinnor inom kommunerna ser det jämnare ut högre upp i hierarkin.
Av de sju tjänstemännen inom Kimitoöns kommunledning är fyra män och tre kvinnor.
Antalet män och kvinnor som jobbar inom kommunen är ändå bara en liten del av de många aspekter arbetsgruppen granskar.
Mäns hälsa, familjernas hälsa och löner är exempel på andra delområden som granskas.
Mannen politiker i små kommuner
Hanna Backman (Svenska folkpartiet) som representerar politikerna i arbetsgruppen är också intresserad av könsfördelningen mellan politikerna.
Granskar man Egentliga Finlands 28 olika kommuner kan man konstatera att det i bland annat S:t Karins, Åbos och Resos högsta beslutande organ sitter nästan lika många kvinnor som män.
I kommuner som Aura, Tövsala, Vemo och Kimitoön finns det däremot betydligt fler män än kvinnor bland de förtroendevalda.
Traditionella roller förhärskande
I Kimitoöns kommunfullmäktige sitter för tillfället 19 män och 8 kvinnor.
- Helt tydligt har man röstat in män i fullmäktige, konstaterar Backman.
Varför det är så här är ingen lätt fråga att svara på. Men eventuellt kan det ha att göra med ett traditionellt sätt att se på kön, tror Backman.
- Traditionellt sett kan man kanske säga att beslutsfattande, synlighet och att ha åsikter i samhället anses vara manliga egenskaper. Men det handlar också om att kvinnor kanske inte alla gånger vill ha rollen som beslutsfattare. Man upplever att det kan kännas obekvämt att ta utrymme, förklarar Hanna Backman.
Fler män än kvinnor i Kimitoöns kommunfullmäktige.
Kimitoöns fullmäktigeklubba
Bild: Yle/Monica Forssell
Hanna Backman ställde själv upp i kommunalvalet 2009 men fick inte tillräckligt många röster för att få en plats i fullmäktige.
Att aktivera sig och ta plats betyder att man ofta också får utstå en del kritik. Dessutom betyder ett politiskt engagemang också att mycket av fritiden går åt till möten. Är man småbarnsförälder är det här ett problem, förklarar Backman som tycker att man allvarligt borde överväga möjligheter för kommunalpolitiker att jobba deltid.
Kimitoöns arbetsgrupp för jämställdhet ska till nästa sommar sammanfatta en handlingsplan för hur jämställdheten mellan män och kvinnor i Kimitoöns kommun ska förbättras.